CE BELGESİ

CE İŞARETLEMESİ
 
CE işareti, Avrupa Birliği’nin 1985’te benimsediği yeni yaklaşım politikası içinde hazırlanan yeni yaklaşım direktifleri kapsamına giren ürünlerin, bu direktiflerdeki temel emniyet gereklerini yerine getirdiğini ve bunu bir onaylanmış kuruluşun veya üreticinin kendisinin belgeleyebildiğini gösteren işarettir.
 
CE işareti “Conformity Europe”un ilk harflerinden oluşmakta, “Avrupa’ya Uygunluk” anlamına gelmektedir.
CE işareti taşımayan ürünler, Avrupa Birliği içinde serbest dolaşamaz, pazarlanamaz.
 
Yani bu işaret AB dışında kalan ülkelerden ihraç edilen ürünler için pasaport görevi görmektedir. Türkiye’nin de AB mevzuatını uyumlaştırarak uygulayacak olması nedeniyle, ilgili mevzuatın yürülüğe girmesiyle birlikte, ülkemizde piyasaya sunulacak ürünlerin de bu işareti taşıması zorunlu hale gelecektir.
 
Ce İşareti (Belgesi) Nasıl Alınır?
 
Ürünlerin CE işaretli (belgeli) olarak piyasaya sunulmasından, CE işaretinin ürüne iliştirilmesinden üretici sorumludur. Üreticinin bu işareti ürüne iliştirmesi için çeşitli alternatifler sunulmuştur:
 
Düşük riskli ürünler: Bir çok ürün güvenlik açısından düşük riskli ürün gruplarında yer almaktadır. Bu nedenle, üretici uygunluk değerlendirmesini yaptıktan sonra bir beyanname yayınlayarak; ürünün zorunlu güvenlik, sağlık, çevre ve tüketici koruma standartlarına uyduğunu belirtir. Bu beyannamenin normuna uygun olarak düzenlenmesi gereklidir. 
 
Yüksek riskli ürünler: Bu ürünler için üreticinin beyannamesi yeterli değildir. Bu durumda ürünlerin, mutlaka, onaylanmış kuruluşlar (notified body) tarafından test edilmesi gerekmektedir. Onaylanmış kuruluşun incelemesi sonucunda üretici CE işaretine ürününe koyabilir.
Son üründe kullanılmak üzere üretilen bütün sistem ve ünitelerin üreticileri, ilgili direktif (kararname) koşullarına uygun olarak komponent ve bileşenlere ait bir dosya ve beyanname ile entegrasyonu gerçekleştirecek üreticilere iletirler. Entegrasyona parça veya bileşen üreten kuruluşlar, ürünlerine CE işaretini vuramazlar.
 
CE İşareti (CE Belgesi) Faydaları
  • CE İşareti ürünün AB ülkelerinde serbest dolaşımını ve pazarlanmasını sağlar,
  • Sanayiciler, ulusal ve uluslar arası düzeyde ürünlerini pazarlayabilmek için, ürün üzerine “CE” işareti koymak mecburiyetindedirler,
  • CE İşareti, ürünün AB teknik mevzuatına uygunluğunu belirtir,
  • CE İşareti, bir çeşit ürün pasaport işlevini görür,
  • CE İşareti, kesinlikle bir kalite markası ve garanti belgesi değildir,
  • CE İşareti, kalitenin başladığı seviyeyi gösterir,
  • CE İşareti, bu seviyenin altındaki mamuller emniyetsiz olarak, nitelenir ve piyasaya arz edilmezler, dolayısıyla kalitesiz olarak kabul edilirler,
  • CE İşaretli ürün AB ülkelerinde, normlarla ilgili yasal gerekçeler ortaya konarak geri çevrilmesi mümkün değildir,
  • CE İşareti, Yeni yaklaşım direktiflerine uygunluğun bir göstergesidir.
  • Bu nedenle CE Sertifikası (Markası) AB dışında üretilen ürünler için de bir "Pasaport" niteliğindedir.